facebook pixel

πολεις

Η Κρήτη αποτελείται από τέσσερις νομούς: τα Χανιά με πρωτεύουσα την πόλη των Χανίων, το Ρέθυμνο με πρωτεύουσα το Ρέθυμνο, το Ηράκλειο με πρωτεύουσα το Ηράκλειο και το Λασίθι με πρωτεύουσα τον Άγιο Νικόλαο. Με ένα ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο, όλες οι μεγάλες πόλεις της Κρήτης είναι εύκολα προσβάσιμες μέσω του Βόρειου Οδικού Άξονα (όλος ο κεντρικός οδικός άξονας απλώνεται στη βόρεια πλευρά του νησιού).

 

ρεθυμνο

Κανείς δεν επισκέπτεται το Ρέθυμνο μόνο μία φορά. Αυτό εκφράζεται καλύτερα από τους στίχους του αγαπημένου μας μουσικού και τραγουδοποιού, Γιώργου Σταυριανού: «το Ρέθυμνο δεν είναι ο τόπος που πηγαίνεις, αλλά ο τόπος που επιστρέφεις». Η πόλη του Ρεθύμνου μπορεί να είναι μικρή (η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Κρήτης μετά το Ηράκλειο και τα Χανιά), αλλά έχει μεγάλη καρδιά. Εδώ θα βιώσετε την περίφημη κρητική φιλοξενία στην πιο αυθεντική της μορφή. Απολαύστε τα πάντα από το Ρέθυμνο, είναι ό,τι καλύτερο στον κόσμο...

 

Όπως σε όλες τις πόλεις της Κρήτης, το Ρέθυμνο είναι γεμάτο από Ενετικά χαρακτηριστικά. Μέχρι σήμερα, το Ρέθυμνο έχει πολύ στενή σχέση με τη Βενετία, δεδομένου ότι αποτελεί μία από τις καλύτερα διατηρημένες Ενετικές πόλεις της Μεσογείου. Το σήμα κατατεθέν της πόλης είναι το Κάστρο της Φορτέτσας, το οποίο χτίστηκε για να προστατεύσει τους Βενετούς από τις επιδρομές των Οθωμανών. Πίσω από το κάστρο απλώνεται η Παλιά Πόλη του Ρεθύμνου με πολυάριθμα γραφικά σοκάκια και μνημεία. Επισκεφθείτε ένα από τα πολλά παραδοσιακά καφενεία, γνωριστείτε με τους ντόπιους και δοκιμάστε απαραιτήτως την παραδοσιακή κρητική κουζίνα. Δε θα ξεχάσετε ποτέ αυτή την εμπειρία.

 

Ηρακλειο

Το Ηράκλειο είναι η πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της Κρήτης και επίσης μία από τις μεγαλύτερες πόλεις στην Ελλάδα. Το αεροδρόμιο και το λιμάνι της είναι από τα πιο πολυσύχναστα της χώρας. Ακόμα, η πόλη θεωρείται ένα ισχυρό οικονομικό κέντρο όχι μόνο στην Κρήτη αλλά και σε ολόκληρη την νοτιοανατολική Μεσόγειο.

 

Το αρχικό του όνομα ήταν Χάνδακας, το οποίο δόθηκε από τους Σαρακηνούς, τους πρώτους κατακτητές της περιοχής. Οι Σαρακηνοί επίσης ήταν ένας εκ των πολλών που το έφτιαξαν το 824 μ.Χ. Στους αιώνες που ακολούθησαν, η πόλη πέρασε στα χέρια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και έπειτα στους Ενετούς.

 

Σήμερα, το Ηράκλειο προσφέρει ένα ευρύ φάσμα επιλογών στον επισκέπτη, από την περιήγηση στα αξιοθέατα (μη χάσετε το Αρχαιολογικό Μουσείο και το Cretaquarium, ένα από τα μεγαλύτερα ενυδρεία της Μεσογείου) μέχρι και την έντονη νυχτερινή ζωή.

 

Περίπου 5χλμ. νοτιοανατολικά του Ηρακλείου βρίσκεται το παλάτι της Κνωσού (το παλάτι και το μόνο διατηρημένο κτίριο του λαμπρού Μινωικού πολιτισμού) που άκμασε 2.000 χρόνια π.Χ. μέχρι να καταστραφεί από δύο τεράστιους σεισμούς.

 

Χανια

Τα Χανιά έχουν χαρακτηριστεί ως η «Βενετία της Ανατολής». Και αυτό δεν είναι τυχαίο, αφού υπάρχουν άφθονα Ενετικά στοιχεία, ειδικά στην Παλιά Πόλη και το λιμάνι. Όμως, ο Ενετικός χαρακτήρας δεν είναι το μόνο πράγμα που κάνει τα Χανιά μία από τις πιο όμορφες πόλεις της Μεσογείου. Αναγέννηση, Βυζαντινά, Οθωμανικά και πολλά σύγχρονα χαρακτηριστικά έρχονται μαζί να δημιουργήσουν μια κοσμοπολίτικη και ταυτόχρονα μεσογειακή ατμόσφαιρα.

 

Επιπλέον, τα Χανιά είναι η τοποθεσία όπου ο αρχαίος Μινωικός Πολιτισμός έχτισε την "Κυδωνία", μια πολύ σημαντική πόλη-κράτος με σύνορα από τη θάλασσα μέχρι τα Λευκά Όρη. Αρχαιολογική έρευνα σε αρκετές περιοχές έχει δείξει ότι η περιοχή κατοικούνταν από την Νεολιθική Εποχή.

 

Ξεκινήστε την περιήγησή σας από την Παλιά Πόλη. Περπατήστε στα σοκάκια και γύρω από το λιμάνι και αισθανθείτε την ενέργεια όλων των πολιτισμών που έζησαν εκεί. Συνεχίστε ανατολικά στην παραλία του Κουμ Καπί ή Πύλη της Άμμου. Όλη η νυχτερινή ζωή της πόλης βρίσκεται εκεί. Καθώς περπατάτε, θα δείτε πολλά μικρά καταστήματα και καφετέριες. Επισκεφθείτε τα για να πάρετε γεύση από την πραγματική Κρητική παράδοση.

 

αγιος Νικολαος

Ο Άγιος Νικόλαος (ή απλά Άγιος, όπως οι ντόπιοι συνηθίζουν να τον λένε) είναι η μικρότερη πόλη της Κρήτης, αλλά για κάποιους η πιο όμορφη. Το κύριο χαρακτηριστικό της πόλης είναι η Λίμνη Βουλισμένη. Είναι μια μικρή λιμνοθάλασσα, γύρω από την οποία είναι χτισμένη ολόκληρη η πόλη.

 

Πολλοί αρχαίοι μύθοι αναφέρουν τη Λίμνη Βουλισμένη του Αγίου Νικολάου. Αλλά κάποιοι σύγχρονοι, όπως ένας αστικός μύθος, λένε ότι αυτή η λίμνη δεν έχει πυθμένα ή ότι συνδέεται υπογείως με το ηφαίστειο της Σαντορίνης (κατά την τελευταία αναταραχή, τα νερά της λίμνης ανατινάχτηκαν). Λένε, επίσης, ότι στον πυθμένα της λίμνης υπάρχει γερμανικό πολεμικό εξοπλισμός από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

 

Δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζουμε με βεβαιότητα αν αυτές οι ιστορίες είναι πραγματικές. Αυτό που ξέρουμε είναι ότι η πόλη του Αγίου Νικολάου οφείλει το μεγαλύτερο μέρος της σημερινής ομορφιάς και γοητεία της στη Λίμνη Βουλισμένη.

 

Αν επισκεφτείτε τον Άγιο Νικόλαο, μη χάσετε τη Σπιναλόγκα. Είναι το νησί όπου οι λεπροί "εξορίζονταν" τα τελευταία χρόνια - και αυτό σίγουρα δεν είναι ένας μύθος, αλλά μια συγκλονιστική πραγματικότητα. Σήμερα, τα κτίρια και τα σπίτια όπου οι λεπροί ζούσαν σε θεωρούνται αρχαιολογικούς χώρους. Υπάρχουν τακτικά δρομολόγια από και προς το νησί από την Ελούντα.

Βest Cars – Κορυφαία Μοντέλα Αυτοκινήτων