facebook pixel

χωρια

Η πραγματική Κρητική ψυχή ζει στα χωριά. Μερικά από αυτά τα χωριά αποτελούνται από λίγα σπίτια, ενώ άλλα έχουν μετατραπεί σε μεγάλους οικισμούς. Όλα τους έχουν ζωή. Εδώ, στην κρητική ενδοχώρα, η οικονομική και τουριστική ανάπτυξη δεν έχει ακόμη καταφέρει να καταστρέψει το φυσικό περιβάλλον ούτε τις Κρητικές παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα.

 

Εδώ, θα βιώσετε την πραγματική Κρητική φιλοξενία.

 

Ο καλύτερος τρόπος για να περιηγηθείτε γύρω από τα χωριά της Κρήτης είναι να ενοικιάσετε ένα αυτοκίνητο, αφού σας δίνει την ανεξαρτησία, την ευκολία και την ασφάλεια που χρειάζεστε.

 

μαργαριτες

Υπάρχουν πολλές ιστορίες για το πώς αυτό το μικρό χωριό πήρε το όνομά του και όπως ήταν φυσικό σχεδόν όλες περιλαμβάνουν μαργαρίτες! Δεν έχει σημασία ποια ιστορία σας αρέσει περισσότερο, αλλά ότι την ίδια απαράμιλλη ομορφιά θα την βρείτε στο ίδιο το χωριό.

 

Το χωριό φημίζεται για την κεραμική του, η οποία αποτελεί τοπική παράδοση από τα Μινωικά χρόνια. Ο κύριος λόγος για την ανάπτυξη της συγκεκριμένης τέχνης είναι η υψηλή περιεκτικότητα του εδάφους σε άργιλο (πηλός). Σήμερα, ο οικισμός αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κέντρα αγγειοπλαστικής και κεραμικής τέχνης στην Κρήτη. Αριθμεί 17 εργαστήρια που λειτουργούν ως εκθέσεις, δίνοντας στους επισκέπτες την ευκαιρία να παρακολουθήσουν έμπειρους και επιδέξιους τεχνίτες να κάνουν όλα τα είδη των κεραμικών αντικειμένων και απομιμήσεις αρχαίων Μινωικών πήλινων αγγείων.

 

Επίσης, στις Μαργαρίτες βρίσκεται ένα από τα σημαντικότερα μνημεία του Ρεθύμνου, ο αείμνηστος θολωτός Μινωικός Τάφος, ο οποίος χρονολογείται στο 1350 π.Χ.. Πρόκειται για ένα πραγματικά ξεχωριστό κτίσμα από πλευράς αρχιτεκτονικής. Ένας μακρύς και κατηφορικός διάδρομος με μεγάλες λαξευμένες πέτρες οδηγεί στον κυκλικό θάλαμο του κεντρικού θόλου, που είναι το κύριο τμήμα του τάφου. Σε αυτό τον τάφο, οι ερευνητές έχουν ανακαλύψει τα οστά τεσσάρων ενηλίκων και δύο παιδιών, όπου σύμφωνα με τα ευρήματα ανήκαν σε άτομα της ανώτερης κοινωνίας και της θρησκευτικής ιεραρχίας.

 

Μπορείτε επίσης να επισκεφθείτε την εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του "Θεολόγου", την παλαιότερη εκκλησία του χωριού. Στην αυλή της εκκλησίας είναι θαμμένοι ήρωες από το Αρκάδι. Αφεθείτε στην πνευματικότητα και τη θέα αυτού του χωριού και αφήστε το μυαλό σας να αδειάσει από σκέψεις.

 

σφακια

Αν υπάρχει ένα χωριό που είναι εξίσου δημοφιλές τόσο μέσα όσο και έξω από την Κρήτη, αυτό είναι τα Σφακιά. Συνώνυμο για τη γενναιοδωρία της αληθινής Κρητικής ψυχής, τα Σφακιά όχι μόνο διαδραματίσανε πρωταγωνιστικό ρόλο σε όλες τις μάχες της επανάστασης της Κρήτης στο πέρασμα των αιώνων, αλλά είναι ίσως το μοναδικό χωριό που δεν κατακτήθηκε ποτέ.

 

Μέσα στα χρόνια, οι άνθρωποι των Σφακιών έμειναν πιστοί σε όλες αυτές τις αξίες και τα χαρακτηριστικά που κάνουν την Κρήτη αυτό που είναι: φιλοξενία, γενναιοδωρία, ανοιχτή καρδιά, ανδρεία, ευγένεια και τιμή. Μια συζήτηση με τους ντόπιους αρκεί για να καταλάβετε πραγματικά τι σημαίνουν όλα αυτά.

 

Εκτός από την ομορφιά των ανθρώπων τους, τα Σφακιά διαθέτουν επίσης μοναδική φυσική ομορφιά, που ξεκινά από το άγριο ορεινό τοπίο και φτάνει στο Λιβυκό Πέλαγος στα νότια, όπου βρίσκεται η Χώρα των Σφακίων, δηλαδή το «λιμάνι» των Σφακίων.

 

Η διαδρομή από τα Σφακιά προς τη Χώρα των Σφακίων είναι δύσκολη αλλά ταυτόχρονα γοητευτική. Σας δίνει για πρώτη φορά την ευκαιρία να θαυμάστε την ομορφιά των Λευκών Ορέων και τα βαθιά φαράγγια της Ίμπρου στα ανατολικά - ένα από τα πιο εντυπωσιακά φαράγγια της Κρήτης - και το Σφακιανό στα δυτικά, για να σας ανταμείψει με την υπέροχη θέα προς το Λιβυκό Πέλαγος, αφού θα προχωρήσετε μέσα από κάποιες επικίνδυνες στροφές.

 

Μη φύγετε από τα Σφακιά χωρίς να δοκιμάσετε την περίφημη Σφακιανή Πίτα (τυρόπιτα), φτιαγμένη με παραδοσιακά γαλακτοκομικά προϊόντα - το κύριο επάγγελμα των κατοίκων είναι η κτηνοτροφία.

 

πατσος

Η Πατσός είναι ακόμα ένα χωριό του Νομού Ρεθύμνου, με μοναδική φυσική κληρονομιά. Βρίσκεται στο λόφο Σωρός, σε υψόμετρο 490μ., σε ένα καταπράσινο και κατάρρυτο περιβάλλον που θα σας κόψει την ανάσα.

 

Το κύριο χαρακτηριστικό της περιοχής είναι το φαράγγι του Αγίου Αντωνίου και το σπήλαιο, το Κραναίο Άντρο. Διάφορες αισθητικές τροποποιήσεις από τη Διεύθυνση Δασών έχουν εξασφαλίσει την προσβασιμότητα του φαραγγιού όχι μόνο για τους λάτρεις της φύσης αλλά και για τους προσκυνητές, αφού οι τεράστιοι βράχοι δίνουν καταφύγιο στο εκκλησάκι του Αγίου Αντωνίου που κυριολεκτικά χτίστηκε μέσα σε αυτούς.

 

Η πεζοπορία μέσα στο φαράγγι είναι σχετικά εύκολη. Επίσης υπάρχει μέριμνα για πικνίκ κάτω από τη σκιά της οροφής του βράχου του φαραγγιού και τα υπεραιωνόβια πλατάνια. Το νερό του ποταμού χύνεται εκεί που ενώνονται τα άλλα ποτάμια, ένα μνημειώδες έργο που αξίζει να το δείτε κατά την αναχώρησή σας. Οι ταβέρνες στο χωριό Πατσός καθώς και στην περιοχή του φαραγγιού είναι ιδανικές για όσους θέλουν να γευτούν την αυθεντική Κρητική Κουζίνα.

 

Εκτός από το πλούσιο φυσικό περιβάλλον της, η Πατσός προσφέρει και πλούσια αρχαιολογική κληρονομιά. Καθώς οι ερευνητές χαρακτηριστικά αναφέρουν, η Πατσός είναι χτισμένη πάνω σε αρχαίο οικισμό, όπως προδίδουν τα χρυσά βυζαντινά και χάλκινα Κυδωνιακά νομίσματα του Δομιτιανού που έχουν βρεθεί στην περιοχή.

 

ρουσσοσπιτι

Το Ρουσσοσπίτι θεωρείται το "μπαλκόνι του Ρεθύμνου". Βρίσκεται μόλις 9χλμ. από το Ρέθυμνο. Εδώ, στην πλαγιά του όρους Βρύσινας σε υψόμετρο 300μ., η θέα προς το Κρητικό πέλαγος είναι εκπληκτική.

 

Ο οικισμός χτίστηκε τον 12ο αιώνα από τους Ενετούς, όπως κάποιος μπορεί εύκολα να μαντέψει από όλες τις βενετσιάνικες κατασκευές του χωριού (καμάρες, πύλες, βρύσες).

 

Μερικοί λένε ότι εκείνη την εποχή χτίστηκε ένα κόκκινο σπίτι στο χωριό που έδωσε το όνομά του σε αυτό (κόκκινο = russo). Αλλά υπάρχει και μια δεύτερη εκδοχή για την προέλευση του ονόματος, η οποία λέει πως μια Ρωσίδα (στα ελληνικά Ρούσσα) εγκαταστάθηκε εκεί για να αναρρώσει, ύστερα από σύσταση του γιατρού της. Της άρεσε το χωριό τόσο πολύ που έχτισε ένα σπίτι και πέρασε το υπόλοιπο της ζωής της εκεί.

 

Το κύριο χαρακτηριστικό του χωριού είναι η Βενετσιάνικη κρήνη που χρονολογείται από τον 17ο αιώνα, με μια βρύση με μορφή κεφαλιού λιονταριού. Επιπλέον, μπορείτε να δείτε εντυπωσιακές τοιχογραφίες στο ναό της Παναγίας, όπως αυτή της Σταύρωσης.

 

Σε περίπου 500 μέτρα νότια του χωριού βρίσκεται το σπήλαιο του Λυγερή. Στο σπήλαιο υπάρχουν σταλαγμίτες και σταλακτίτες με διάμετρο 250 μέτρα! Το σπήλαιο αυτό χρησιμοποιήθηκε ως «κρύπτη», στην οποία κατέφευγαν οι κάτοικοι του χωριού για να κρυφτούν σε περίπτωση κινδύνου.

 

χρωμοναστηρι

Περίπου 360 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, στους πρόποδες του βουνού Βρύσινας και μόλις 12χλμ. νοτιοανατολικά του Ρεθύμνου, υπάρχει ένας πανέμορφος οικισμός, το Χρωμοναστήρι. Το χωριό έχει διατηρήσει πολλά κτήρια με Βενετσιάνικα χαρακτηριστικά, πράγμα που οδήγησε στο χαρακτηρισμό του ως «Διατηρητέος και Παραδοσιακός Οικισμός Μεσαίας Πολιτιστικής Αξίας».

 

Αν κοιτάξετε τον τρόπο με τον οποίο έχει κατασκευαστεί καθώς και τα φρούρια που το περιβάλλουν, θα συνειδητοποιήσετε ότι Χρωμοναστήρι θα πρέπει να είχε το ρόλο ενός «οχυρού» και όντως ήταν, ειδικά κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας. Το πιο δημοφιλές κτίριο-μνημείο είναι η Βίλα Clodio, που βρίσκεται ανατολικά του χωριού και χρησιμοποιούταν ως εξοχική κατοικία από τον Ενετική οικογένεια Clodio. Κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας το παλάτι ήταν το σπίτι του Τούρκου Αγά, γνωστό ως «Κονάκι» (σπίτι στην τουρκική γλώσσα). Σήμερα έχει αναστηλωθεί και φιλοξενεί το Πολεμικό Μουσείο.

 

Ακριβώς έξω από το Χρωμοναστήρι, βρίσκεται η Παναγία Κερά, μια εκκλησία με σπάνια αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά. Έχει σχήμα σαν σταυρό, ένα θόλο και δύο επιπλέον καμάρες στα βόρεια και νότια τείχη. Ακόμα κι αν χτίστηκε περίπου 1.000 χρόνια πριν, οι τοιχογραφίες σώζονται μέχρι και σήμερα, με αυτήν της Παρθένου Μαρίας να είναι η πιο σημαντική απ 'όλες.

 

Γύρω από τον οικισμό μπορεί κανείς να δει το βυζαντινό ναό του Αγίου Ευτυχίου στο Μετόχι του Περδίκη. Είναι ένας όμορφος ναός με τοιχογραφίες που χρονολογούνται από τον 11ο αιώνα, ίσως ο αρχαιότερος στην Κρήτη. Το κύριο χαρακτηριστικό όλων αυτών τοιχογραφιών είναι ότι όλα τα είδωλα έχουν τεράστια μάτια, ειδικά ο Ιησούς, γεγονός που περιπλέκει τη διαδικασία χρονολόγησή τους. Ο ναός έχει ενταχθεί σε πρόγραμμα για την προστασία και την προώθηση των μεσοβυζαντινών μνημείων.

 

Επίσης, αξίζει να επισκεφθείτε την λαογραφική συλλογή στο κέντρο του χωριού, στο Μύλο του Πρινάρη.

 

αργυρουπολη

Η Αργυρούπολη είναι ένα από εκείνα τα χωριά που πραγματικά θέλετε να επισκεφτείτε προτού φύγετε από την Κρήτη. Βρίσκεται 25 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Ρεθύμνου, σε υψόμετρο 260 μέτρων, ανάμεσα στα ποτάμια Μουσέλας και Πετρές. Η προνομιακή του θέση δίπλα στα ποτάμια έδωσε στο χωριό το πιο ελκυστικό χαρακτηριστικό του, τις 10 πηγές του Ποταμού Μουσέλα ή, όπως αλλιώς λέγονται, Αγία Δύναμη. Η περιοχή οφείλει αυτόν τον εξωτικό χαρακτήρα σε αυτά τα νερά. Πολλοί μικροί καταρράκτες, άγρια βλάστηση, αιωνόβια πλατάνια, λίμνες και πολλά ρέματα που κάποτε μετακινούσαν νερόμυλους (σήμερα μόνο ένας έχει επιζήσει), όλα είναι το άμεσο αποτέλεσμα της Αγίας Δύναμης.

 

Σε αυτό το μοναδικό φυσικό περιβάλλον θα βρείτε πολλές ταβέρνες και καφετέριες για να απολαύσετε το φαγητό ή τον καφέ σας. Μπορείτε επίσης να επισκεφθείτε το εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη, που είναι κυριολεκτικά χτισμένο μέσα σε μια σπηλιά από την οποία αναβλύζει νερό όλο το χρόνο.

 

Η περιοχή χαρακτηρίζεται κυρίως από τη Βενετσιάνικη αρχιτεκτονική της, ενώ υπάρχουν πολλά παραδοσιακά κρητικά σπίτια, τα οποία χτίστηκαν κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας.

 

Η Αργυρούπολη είναι χτισμένη πάνω στα ερείπια της αρχαίας Λάππας, η οποία έχει ιδιαίτερο αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Το νεκροταφείο της αρχαίας Λάππας σώζεται σε πολύ καλή κατάσταση και βρίσκεται βορειοδυτικά της Αργυρούπολης, στην περιοχή των Πέντε Παρθένων. Εκεί είναι χτισμένο το εκκλησάκι των Πέντε Παρθένων που είναι αφιερωμένο σε πέντε άγιες γυναίκες, οι οποίες, σύμφωνα με την τοπική παράδοση, έζησαν και μαρτύρησαν κατά τους διωγμούς του αυτοκράτορα Δέκιου γύρω στο 250μ.Χ. Υπάρχουν επίσης λαξευτοί τάφοι από την Ρωμαϊκή περίοδο. Οι τάφοι φτάνουν στο ρέμα, όπου υπάρχει ένα φυσικό μνημείο της Κρήτης: ένας εντυπωσιακός πλάτανος ηλικίας 2000 χρόνων.

 

Βest Cars – Κορυφαία Μοντέλα Αυτοκινήτων